Under torsdagskvällen föreläste Alexander Axén för fotbollsdomarna i Västmanland. Han var nyligen tränare för allsvenska Örebro SK och gav under kvällen sin bild av vad han förväntar sig av en matchledare. 

– Jag har gjort en ordentlig resa med mig själv när det gäller synen på domarna. 2015 fick jag priset som årets tränare av Domarsverige och det var nog en större skräll än att Norrköping vann Allsvenskan det året, säger Alexander Axén med ett skratt.

Alexander Axen älskar att prata om fotboll och ledarskap. Under torsdagen gjorde han dock sin första föreläsning för just domare.
– Vi tränare jobbar under enorm press och det gör ni domare också. Det behöver vi förstå. Går vi ut och sågar en domare finns det stora risker att spelare och supportrar hakar på och det kan få riktigt jobbiga konsekvenser, förklarar Axen.

Det var en engagerad publik som lyssnade på den meriterade tränaren under några timmar i Västerås.
– Det var en skön kulturell mångfald i rummet och det gör mig riktigt glad. Fotbollssverige måste bli bättre på att fånga upp killar och tjejer med olika bakgrund. Vi ser ofta att människor med utländsk bakgrund är skickliga på att spela fotboll, men ibland försvinner de från planen längs karriären och då kanske domaryrket kan vara ett sätt att behålla talanger, förklarar Axén.

Han har sett domarollen förändras och kraven runt fotbollsplanen förändras.
– Idag är domarna vältränade, har ökad spelförståelse och kommunikationen är väldigt mycket bättre. Tidigare kunde jag bli tokig på bristande attityd och taskig kommunikation, men idag är det riktigt bra. Nu kan tränare och domare prata med varandra och vi har lärt oss förstå varandras roller. Det kan också vara så enkelt att jag själv har vuxit upp nu, säger Alexander Axén.

När han tog över Örebro SK som huvudtränare i Allsvenskan satte han ner foten. Ingen spelare skulle lägga energi på domarinsatsen och om det krävdes dialog med domaren skulle han själv ta ansvar för den.
– Det är så lätt att fokus hamnar på fel saker i en fotbollsmatch. För spelare och tränare är det lätt att bortse från en dålig prestation och istället fokusera på exempelvis bollar, väder, gräset eller domarna. Vi är experter på att flytta fokus från ett dåligt spel till något annat.

Enligt Axén finns inga genvägar till framgångar för den som vill satsa på en domarkarriär.
– Ska du lyckas som domare behöver du titta på mycket fotboll. Inte på teve, utan på riktigt. Åk ut på mängder av matcher, lär dig förstå spelet. Spelförståelsen år helt avgörande för att du ska lyckas. Se också till att du är i riktigt bra fysik form och var nyfiken och seriös. Kommunikationen är också viktig, lär dig att erkänna misstag. Det finns ingen tränare som är felfri och detsamma gäller för er domare.

Redan under tiiden i GAIS hade han en tanke om att låta domare träna med ett fotbollslag.
– Tycker förbundet skulle testa min idé och låta domare träna med ett lag, säg en gång i veckan. Exempelvis skulle Mohammed Al-Hakim, som bor nära Örebro, kunna träna med ÖSK en gång i veckan och sedan spärrar vi honom från att döma just den klubben. Det skulle öka förståelsen, ge honom en riktigt matchlik träning och skapa en ökad spelförståelse och dialog. Tror det skulle bli succé om förbundet skapade den möjligheten, förklarar Axén.

Han är engagerad. Har mängder av idéer och tänkbara utvecklingsspår för fotbollen. Även när det gäller regelboken.
– Men hallå, titta på handsreglerna. Det är omöjligt för en domare att lyckas med tolkningarna som det är skrivna idag. Jag brinner för  en enkelhet i upplägget. Tar bollen på handen och spelaren vinner en fördel ska det vara hands. Punkt slut! Det finns kritiker som menar att spelare då kommer springa runt och sikta på motståndarens händer, men låt det vara så då. Som den funkar idag är det omöjligt att förstå och lyckas tolka alla delar av regeln.

Idag syns Alexander Axén i tevekanalen C More. Det kommer det bli mer av framöver.
– Jag skriver när som helst på ett kontrakt som gör att jag kommer jobba ännu mer med C More. Det känns riktigt roligt. Jag känner att jag har ena benet i fotbollsvärlden och den andra i mediabranschen och den mixen tror jag att kanalen och tittarna uppskattar.

Det var i augusti som Örebro SK meddelade att man ville bryta samarbetet med Alexander Axén.
– Det blev en dålig avslutning i Örebro och det kändes bara jobbigt. Jag har fått en del jobbförslag om andra tränarjobb, men just nu känns satsningen på C More inspirerande och jag går in helhjärtad i den uppgiften.

Han beskriver sig själv som prestigelös, långsiktig och med en ständig vilja att utvecklas tillsammans med sin omgivning. Och avslutar med att skicka en passning till fotbollen i Västerås.
– Jag letar alltid efter uppdrag i en miljö där jag kan utvecklas personligt tillsammans med en klubb. Långsiktigheten är viktig för mig. Det räcker att titta på mitt CV så förstår man att jag stannar länge på de uppdrag jag hoppar på. Jag har förstås följt vad som händer i Västerås just nu och att jobba med VSK fotboll skulle vara intressant, säger Alexander Axén.