I helgen var det dags för föreningsdomarna i 11-manna fotbollen att ha kurs i Skultuna. Ett förväntansfullt gäng samlades för utbildning i domarskapets grunder, ledda av en av Västmanlands instruktörer- Angelo Soto Gallardo.

I samband med planeringen av kursen fick Angelo en idé för att ge ett mervärde till de unga domarna.

-Samtidigt med kurstillfället, i anslutning till konstgräsplanen på Kvarnbackavallen, skulle det på lördagen spelas en träningsmatch i division 4, mellan Skultuna och Munktorp.

Angelo kontaktade därför domarteamet och frågade om de kunde tänka sig att ha med kursdeltagarna på matchgenomgången för att se hur en sådan går till. Huvuddomare Jonken Gustavsson tog gärna emot ungdomarna, både innan och efter match.

-Det kändes väldigt roligt att få visa våra nya domare hur det går till på den här nivån, och vad som förväntas av en som matchledare, berättar Jonken.

Jonken, Pierre och Gillis under matchgenomgången

Deltagarna fick även chans att ställa frågor till domarteamet.

-Vi fick ett par frågor om det praktiska förfarandet, som att vi samlas en timme innan match, men även om ledarrollen i allmänhet. Där berättade jag att ingen domare är felfri, att alla kommer göra fel under matcherna, men att det bara är att acceptera och gå vidare, förklarar den Arbogabaserade domaren.

Ett par regelfrågor besvarades, innan det var dags för matchen att starta. Kursdeltagarna såg matchen och fick efteråt komma in och diskutera bland annat en uppkommen straffsituation och höra domarnas reflektioner över sin egna insats.

-Det här inslaget där deltagarna och ledarna fick chans att vara med under en match på seniornivå var väldigt uppskattat, och det är något vi vill försöka göra flera gånger framöver, reflekterar Angelo.

Den inför denna säsong nyblivna division 4-domaren Jonken berättar om sina tankar kring vad som är viktigt för mer erfarna domare att förmedla till arvtagarna inom branschen.

-Att vara så seriös som möjligt är viktigt för att sätta en bra nivå från början. Att de anländer till planen senast 30 minuter innan matchstart, går fram och presenterar sig för ledarna och visar att man tar matchen på allvar.

Ett annat problem som debatterats flitigt de senaste åren har varit klimatet kring, främst, de yngre domarna, och den otrygga miljö de ofta utsätts för.

-Så fort du som ung, ny domare känner dig otrygg eller obekväm under en match, blås av! Hitta er grej att göra, så att ni kan hantera situationen på ett så smidigt sätt som möjligt. Visa genom position, signal och kroppsspråk att ni inte kommer fortsätta matchen innan ledaren eller föräldern som beter sig illa slutar med det.

Han förtydligar att man absolut inte ska ta ”fighten” utan istället på ett lugnt sätt visa att man inte accepterar beteendet, och lösa det på så sätt att denna person själv förstår att det är fel och att alla andra ser det.

Viktiga tips från en rutinerad domare, och vi i domarklubben tackar både Jonken och Angelo för intervjun, och för att ha ställt upp för distriktets framtida talanger.