Styrelsens sjunde medlem är en före detta domare som numera tillbringar sina dagar i skogen med sin hundvalp, alternativt vid sidan av planen med kameran i högsta hugg. Redaktionen undersöker vad som gör honom till en så bra ledare, hur karriären började med en missad grov utvisning och ledde hela vägen till allsvenska arenor samt får en prognos för VFDKs framtid. Ridån upp för Mattias Johansson!

Ålder?
Tjugonitton

Position i styrelsen?
Sekreterare/Marknadsföring

Berätta om din ”jag kom, jag såg, jag segrade”-domarkarriär och om hur du fortfarande hänger inom fotbollsfamiljen:
Blev galet sugen på att bli fotbollsdomare våren 2010 och fick efter lite jagande tag i Karl-Axel som hjälpte mig vidare. Minns första matchen. Fick äran att assistera Musse i en division 6 match. Tror jag drog tre offside och Musse vinkade ner mig på två. I slutet smällde det till framför mina fötter och Musse frågade om jag hade en åsikt, så jag föreslog frispark, men han visade ut killen för grov förseelse och gav mig lite feedback i domarrummet.

Vilken är den absoluta höjdpunkten i ditt fotbollsliv?
Oj, svårt plocka ut ett ögonblick, men som domare hade jag många härliga upplevelser på fina, klassiska arenor. Sedan är det förstås vansinnigt inspirerande att vara fjärdedomare i Allsvenskan och få bilda team med grymma domare. Stämningen, inramningen, dialogen, teamkänslan, jag kan fortfarande få rysningar när jag tänker tillbaka och önskar att alla någon gång får uppleva det.

Vad krävs, enligt dig, för att nå den absoluta toppen som domare, dvs. vad var det mest lärorika du tagit åt dig under din tid?
Jag nådde aldrig toppen och hade inte heller det som krävdes för att vara där, men jag tror det handlar om en enorm vilja, ödmjukhet, brutal träningsmängd, spelförståelse, ledarskap, regelkunskap och en stor dos tur och tajming.

Skiljer sig ditt ledarskap åt under press på planen jämfört med lugnet på kontoret?
För mig handlar ledarskap om att vara sig själv, autentisk. Under press hinner jag inte tänka på samma sätt och då blir jag om möjligt ännu tydligare, en slags tydligare version av mig själv och mitt ledarskap. Både på fotbollsplanen och i yrkeslivet har jag byggt mycket på min kommunikationsförmåga och mitt lugn och det använder jag fortfarande i lugna och pressade situationer.

 Var ser du domarklubben om fem år?
Om fem år ser alla domare i distriktet det som en självklarhet att vara medlem och vi har en domare i landets alla serier, både på dam- och herrsidan.

Vad gör du på fritiden när du inte tittar på 22 individer som sparkar boll på gräset?
Jag hänger med mina söner och försöker uppfostra en hund.

Fem snabba:
Burgare eller pizza? Renfilé med potatispuré
Pipan eller kameran?
Lätt kameran. Pipan gav jag till en föreningsdomare.
Skogen eller fotbollsarenan?
En fotbollsarena intill en skog så hunden kan pissa i halvtid.
Valencia eller Bosses Sportaffär på hörnet? Finns det andra sportaffärer än Stadium? (Red. tolkar detta som att Valencia är valet) 
Gult eller rött kort? Gult kort + schysst dialog så slipper du rött i nästa läge

Stort tack för denna intervjun, och vi hoppas på att få se dig på eller bredvid planen under säsongen!

//Styrelsen