De flesta med någon form av fotbollsintresse känner redan till honom. Årets domare i Sverige 2015, debut i Champions League, på väg att etablera sig internationellt och nyss hemkommen från U17-EM i Kroatien. Styrelsens näst sista medlem är vår högst rankade domare, som brinner för att utbilda och informera såväl allmänheten som nya domare och önskar det fanns mer tid över för skogspromenader. Helgens intervju djupdyker i ingen mindre än Mohammed Al-Hakims tankar och karriär! Voilá!

Ålder?
32

Position i styrelsen?
Ledamot

Från början, när och varför började du döma och ta dig uppåt? Vilken var den roligaste serien du dömde i (förutom elitserierna)?
Storebrorsan fick mig att börja döma när jag var 12-13, och fortsatte efter det. Fick gå steg 1 vid 16 års ålder. Spelade samtidigt fotboll, men när jag var 20 bestämde jag mig för att lägga ner fotbollen och satsa på domarskapet, och fick då gå steg 2. Har hunnit gå AD i div 2 som högst, vilket var väldigt lärorikt då jag kände mig mycket bättre förberedd efter att ha gått assisterande åt många äldre, rutinerade domare.
Div 4 Västmanland var den roligaste serien att döma, dels för att jag själv spelat där och för att det är den högsta serien i distriktet med mycket prestige och många derbymatcher. Skulle faktiskt kunna tänka mig göra liten comeback för att det är så roligt!

Vilken är din absolut största styrka på planen, och vad jobbar du mest för att förbättra just nu?
Kombination av flera saker, jag har ett bra ledarskap på plan i kombination med bra dialog och kommunikation med spelarna. Vill bli ännu bättre på det jag är bra på redan nu, så jag jobbar stenhårt med mitt ledarskap för att bli ännu skickligare, samt kunna kommunicera ännu bättre.

Häftigaste fotbollsupplevelsen hittills?
Första matchen i Champions League som extradomare. Fick hänga med Martin Strömbergsson i hans första CL match som spelades i Kazakstan mellan Astana och Galatasaray. Det var riktigt häftigt för det varit en dröm sen jag var liten att få vara med i en Champions League-match, antingen som spelare eller domare. Ögonblicket då jag stod på plan och hörde CL-vinjetten spelas kommer jag aldrig glömma, gåshud!

Inför Champions League: Astana-Galatasaray

På vilket sätt tycker du din karriär inom försvaret hjälpt dig i framgångarna på fotbollsplanen?
Främst i två centrala delar- den mentala och fysiska styrkan som jag fått, men även andra saker i och med alla likheter som finns mellan försvaret och domarskapet. Stort fokus på ledarskap och kommunikation som hjälper en att kunna fatta viktiga beslut under stress och press.

Om du fått välja nu, hade du kunnat tänka dig att befinna dig på samma ställe karriärmässigt men som spelare?
Funderat på att det vore kul att spela fotboll då jag verkligen älskar sporten. Men samtidigt känner jag att det ger mig mer som domare, då jag är mer trygg i rollen och kan utvecklas på ett annat sätt. Skulle inte välja bort domarskapet för att spela nej, inte där jag är just nu.

Förutom den fysiska delen, vad skulle du rekommendera yngre talanger att fokusera på tidigt i sin utveckling?
Vill skicka med att alltid försöka ha en professionell inställning till det man gör, det kommer man oerhört långt med. Var noga med förberedelser, och var seriös i sättet. Framförallt måste man ha roligt, trivas och inte sätta för mycket press på sig själv. Våga slappna av och njut! Det är viktigt för att man ska orka fortsätta och ta sig vidare i karriären.

Om dygnet varit 6 timmar längre, hade du velat engagera dig publikt mer gällande dömandet, likt din tidigare Facebooksida? Kommenterat domslut etc i syfte att utbilda tittarna?
Faktiskt så engagerar jag mig redan nu mycket, jag brinner för att skapa mer förståelse för domarrollen och domarskap. Skulle kanske inte vilja göra det via sociala medier igen, då det kan skapa missförstånd i en redan utsatt roll. Jag tror mer på mänskliga möten- ut och träffa klubbar, människor och dela med mig!

Hinner du med något förutom träning, fotboll och jobb på vardagarna? Något intresse du önskar du skulle ha mer tid över för?
Tycker om att umgås med människor, och önskar mer tid för familj, kompisar, nära och kära. Det är något jag saknar ibland. Det andra är att skulle vilja vara mer ute i naturen och vandra. Tyvärr hinns det inte med just nu då allt annat tar så mycket tid.

Var ser du domarklubben om fem år?
Ser positiva tendenser, vi har åstadkommit väldigt mycket sen ”omstarten” för ett år sen. Jag tror vi fortsätter utvecklas och kommer fortsätta göra massor. Ett exempel är mentorskap för de yngre domarna, att vi fortsätter rekrytera nya domare och jobbar med ungdomsdomare som kanske inte inkluderas i nuläget. Jag tror vi kommer börja utbilda nya ungdomsdomare och få med dom i klubben också. Tror även på att jobba mer med jämställdhet, och på så sätt få med fler tjejer.

Vi har väldigt många idéer och mycket att komma med, men vi behöver lite tid för att kunna utvecklas, men om 5 år har vi kommit väldigt långt i arbetet, tror jag!

Fem snabba:
Burgare eller pizza?
Pizza
Match hemma eller utomlands?
Hemma
Sprint eller distanslöpning?
Sprint, explosiv
Gult eller rött kort?
Det kortet som situationen kräver
Landet eller staden?
Landet, staden är jag i tillräckligt mycket

Tack för din tid! Nästa vecka avslutas denna intervjuserie med klubbens högsta höns, missa inte det.

Trevlig helg!

//Redaktionen