Styrelsens kassör är även vår högst rankade AD, och idag tar vi en titt på en domarresa kantad av härliga minnen och spännande händelser. Han är en högst upptagen Superettan-AD med många historier att bjuda på, och vi frågar ut honom om häftiga inramningar på matcher, träningstips och tivolin. Sjätte intervjun i vår serie om våra styrelsemedlemmar: Niklas Alfredsson!

Ålder?
31

Position i styrelsen?
Kassör

Hur länge har du dömt, och vad har du för mål med karriären?
Sen 2000, så 17:e året nu. Hade som mål att bli elitdomare, vilket jag nått sen ett par år tillbaka. Nästa steg är att försöka få match i Allsvenskan.

Vilken är den konstigaste match respektive häftigaste arena du dömt (på)?
Det har ju blivit en hel del fajter på snart 17 år men jag minns en match i division ett för ganska många år sedan i Stockholm. Matchen spelades mellan två lag som inte alls gillade varandra, på en arena som förmodligen inte var lämplig för matchen så förutsättningarna var svåra. Matchen blev tuff med många varningar och svängde fram och tillbaka, stök på läktarna, fyrverkerier som sköts in på läktarna från parkeringen utanför arenan, de (få) ordningsvakter och publikvärdar som skulle hålla ordning på läktarna firade hemmalagets mål (inne på planen). Var bara ett axplock från vad som hände under dem ganska intensiva och konstiga 90 + tillägg. Matchen var otroligt lärorik på många sätt. Värt att poängtera var att detta utspelade sig innan det blev mer vanligt att bryta matcher på grund av ordningsstörningar och sånt. Hade direktiven varit annorlunda hade vi förmodligen gjort det.

Det är både tacksamt och  lätt att svara stora nya arenor som Tele2 och Ullevi eller äldre anrika arenor som Stora Valla på frågan om häftigaste arenan. Visst är det otroligt häftigt med stora inbyggda arenor eller att få springa ut på den klassiska gräsmattan i Degerfors men jag tycker att alla arenor som blir “fullsatta” eller där det skapas mäktig atmosfär blir dem häftigaste arenorna för stunden, och utifrån det perspektivet så har alla arenor har sin charm. Jag har dömt matcher mellan Kolsva och Köping där det har varit över 1000 (!) åskådare på Vargheden vilket gjorde Vargheden till en otroligt häftig arena (idrottsplats). Jag fick också förmånen att assistera höstderbyt mellan Syrianska och Västerås SK det året när VSK gick upp i Superettan senaste gången. Matchen var en seriefinal då både Syrianska och VSK den säsongen var topplag där båda lagen under hösten hade realistiska chanser att vinna serien. Med dem förutsättningarna bidrog såklart till att matchen blev nåt mer än ett vanligt derby och som också ledde till att publikrekordet på Solid Park slogs då och som jag tror står sig än idag. Att vandra ut från spelartunneln på “parken” den kvällen var som att kliva inpå en helt annan arena än vad den vanligtvis brukade vara.

Hur kom det sig att du valde att satsa på just assisterande framför huvuddomare?
Blev så indirekt när jag började döma 15 år gammal. Roland Fager och Urban Alkvist var de som då var bäst i gruppen. Fick följa med dom tidigt och prova på att åka på div 2 och 1 väldigt tidigt, vilket gav mig mycket erfarenhet då de valde att ta med mig och Micke på sina matcher runt om i mellansverige. Det var verkligen roligare att få åka på viktigare matcher på bra arenor, samt att få ta till sig fotbollem på riktigt i tidig ålder, så blev naturligt att välja den banan. Var med i talanggruppen för många år sen, men var aldrig riktigt ett mål att gå upp som HD på elitnivå.

Har du något träningstips du tycker fler domare borde tänka på/göra?
Nej inte direkt, (jag är ju själv ingen träningsexpert =) ) men det skulle väl vara att göra saker som man själv tycker är kul så att blir det också roligare att träna.

Vilken är din främst hobby/största intresseområde förutom att döma fotboll?
Nja, hinner inte med så mycket mer i livet. Är innebandytränare för grabbens lag vid sidan av, lite travintresse men hinner inte med mer, tyvärr!

Vilken är Sveriges bästa fotbollsstad?
Blir lätt fantasilöst så jag svarar att den bästa fotbollsstaden i Sverige är alla städer som bjuder på bra väder, grön gräsmatta och där vaktmästarna har kritat spikraka linjer.

Fem snabba:
Burgare eller pizza?
Burgare
Bil eller flyg till match?
Flyg, i alla fall när man åker själv.
Valencia eller Brisbane Roar i Australiensiska A-league?
Valencia. (Börjar ana ett mönster här, reds anm.)
Museum eller tivoli?
Åker inte karuseller, beror på museet. Om konstmuseum, så tivoli.
Offside eller inte offside?
Onside när magkänslan visar sig stämma.

 Stort tack för denna härliga intervju och lycka till under säsongen!

//Styrelsen